Logo letter
Hrvatska mreza domena
almost 6 years ago

Tu se ne radi samo o pukim simbolima koje je potrebno ukucati u internet pregledač da bi vam prikazao stranicu, već je tu u pitanju sam brend i ime vašeg sajta. 

 

 

O domenama

 

Domene su se pojavile kao jednostavan način pristupanja sadržaju koji se nalazi na nekom fizičkom disku – hostingu. Tom sadržaju se pristupa tako što se u pregledač upisuju alfanumerički znaci praćeni domenom, dakle ime domene i ekstenzija. Svi već znamo neke popularne internacionalne domene jer smo stalno u susretu s njima - .com, .net, .org i slične.

 

 

Hrvatska nacionalna domena

 

Kao što već vjerojatno znate svaka zemlja ima svoju nacionalnu domenu koja sajtu može pružiti mnoge pogodnosti. Između ostalog bolje rangiranje na domaćim pretraživačima, ali i bolja reakcija korisnika koji već očekuju jezik stranice i sličnog.

Ista stvar je i s .hr domenom za koju je zadužen carnet, pa se ove domene često zovu i carnet domene. Može se reći da je carnet ogranak internacionalnog ICANN servisa, koji je glavni za takozvani DNS – domain name system.

 

Zakupljivanje nacionalne domene

 

Kao što smo već rekli mnogo je razloga zašto trebate upravo uzeti carnet domene ako se vaš vebsajt veže za teritoriju Republike Hrvatske, na hrvatskom je jeziku ili jednostavno želite naglasiti odakle dolazite, ako je stranice konkretno o vama.

 

Procedure koje se tiču zakupljivanja nacionalnih domena ponekada mogu biti veoma komplicirane, jer se nastoji da se točno zna tko je iza koje domene. Ovo je više manje nemoguće kada su u pitanju internacionalne domene, kao što je .com, gdje je jednostavno nemoguće iz jedne točke znati tko i za što koristi domenu.

Baš zbog svega toga su uvedene striktne procedure, no sve je spušteno na najmanji mogući nivo kompliciranosti, kako bi na što bolji i efikasniji način mogli zakupiti vaše carnet domene. Ipak, na kraju se mali trud isplati jer se dobiva nešto što je svakako bolje od internacionalnih domena, a i novac ostaje u vašoj državi. Vidite da čak i u svijetu interneta postoje domaći proizvodi, kojima treba dati prednost!

Posted in:
Read Further
15/11/2018
Lice je jedan od dijelova tijela na kojemu se znakovi starenja mogu primijetiti prvi – sitne bore na licu mogu se primijetiti već u ranim dvadesetima.
11/07/2018
Složit ćete se, krovna kutija je jedan od vrlo praktičnih dodataka koje je automobilska industrija lansirala na tržište. To i ne čudi jer bilo je pitanje vremena kada će dizajneri