Logo letter
Stetne posljedice hrkanja i kako ga se rijesiti
about 6 years ago

 

Hrkanje je socijalni problem jer malo tko podnosi spavati u blizini hrkača, ali i zdravstveni problem jer može izazvati brojne zdravstvene probleme od kojih neki mogu biti fatalni. Hrkači uglavnom nisu ni svjesni ozbiljnosti svog problema, pa ništa ni ne pokušavaju učiniti po tom pitanju. Poslije ovog, vjerojatno će svi hrkači, ali i oni koji spavaju pored hrkača, promijeniti mišljenje.

 

 

Ovo su najozbiljnije posljedice hrkanja zbog kojih morate reagirati:

1. Bolesti srca

Usko je povezano s kardiovaskularnim problemima, npr. visokim tlakom ili bolestima koronarnih arterija. Ovo može dovesti i do srčanog udara, pa nije čudo što su osobe koje pate od apneje u snu pod većim rizikom od srčanih bolesti.

 

2. Moždani udar

 

Povezano je sa sužavanjem arterija u vratu. Rezultat toga može biti, ni manje ni više nego moždani udar. U odnosu na ostatak populacije, osobe koje hrču glasno su pod 67 posto većim rizikom da dožive moždani udar.

 

3. Ozljede i prometne nezgode

 

Hrkači su uglavnom neispavani i ujutro teže ustaju te teže funkcioniraju tijekom dana. Upravo zato su kod hrkača češće ozljede i povrjeđivanja, kako sebe tako i drugih. Pored toga, istraživanja su pokazala da hrkači imaju više prometnih nezgoda jer su manje koncentrirani tijekom vožnje.  

 

4. Hrkanje izaziva mentalne poremećaje

 

Loše mentalno blagostanje je još jedna posljedica hrkanja. Hrkači su često razdražljivi, ali su mogući i ozbiljniji emocionalni problemi kao što su anksioznost i ozbiljna depresija.

 

5. Dovodi do smanjenja libida

 

Ako osjetite „probleme“ u krevetu, možete okriviti bučni zvuk koji stvarate tijekom spavanja. Istraživanja su pokazala da su jačina i glasnoća hrkanja povezani s nižom razinom seksualnog zadovoljstva.

 

Kako se riješiti hrkanja?

 

Za početak isprobajte lagane savjete poput spavanja na boku, spavanja na vrlo tankom ili vrlo debelom jastuku, izbjegavanje mlijeka i mliječnih proizvoda prije spavanja, izbjegavanje alkohola i slično. Ako imate višak kilograma, rješenje bi moglo biti gubitak nekoliko kilograma. Deblji ljudi su pod većim rizikom od hrkanja jer zrak otežano prolazi kroz dišne putove.

 

Ako vam ništa od ovoga ne pomogne, isprobajte neke od vježbi protiv hrkanja. Naime, pojedine vježbe mogu pomoći da se ojačaju mišići u gornjem dijelu grla koji kada su opušteni otežavaju protok zraka i dovode do vibriranja, odnosno hrkanja.

 

Bitno je da shvatite koliko je ovaj problem ozbiljan i porazgovarate s partnerom. Često sami hrkači nisu ni svjesni da zaista hrču i neće da priznaju. Ako vam partner ili neko od ukućana ukazuje na ovaj problem, poslušajte ga i poduzmite mjere. Krajnja mjera je odlazak kod liječnika specijaliste koji će vam preporučiti odgovarajući tretman.

 

Bilo kako bilo, naša koža neminovno stari, a krema za bore postaje sastavni deo života već u tridesetim. Pročitajte više u ovom članku

Posted in:
Read Further
15/11/2018
Lice je jedan od dijelova tijela na kojemu se znakovi starenja mogu primijetiti prvi – sitne bore na licu mogu se primijetiti već u ranim dvadesetima.
11/07/2018
Složit ćete se, krovna kutija je jedan od vrlo praktičnih dodataka koje je automobilska industrija lansirala na tržište. To i ne čudi jer bilo je pitanje vremena kada će dizajneri